Please call +36705978111 and we will inform you about dermatology problems. Don't hesitate to call us. We speak English, Italian, and German.
Rendelés Online bőrvizsgálat Bejelentkezés Elérhetőségek Bőrproblémák adatbázisa Fórum
Rólunk   Adó 1% felajánlása   Hirdessen oldalunkon
E-mail:
Jelszó:


Regisztráció
Jelszóemlékeztető


Atopiás dermatitis

         Az atopiás dermatitis olyan, veleszületett hajlamon alapuló bőrbetegség, melynek alapja a bőr fokozott érzékenysége a külső hatásokra. Jellemzője a száraz, viszkető bőr, az ekcémás tünetek visszatérő megjelenése. Gyermekkori kezdet jellemzi, a betegek 70%-ánál a betegség 1 éves kor előtt kezdődik. Télen és tavasszal a tünetek súlyosbodnak. A legtöbb esetben (75%) a gyermek az ekcémát „kinövi”, de felnőttkorban kézekcéma formájában ismét megjelenhet. Emellett a betegnél fokozódik a szénanátha és asztma kialakulására való hajlam.  Gyakran érintett testrészek:

-         gyermek, felnőtt: könyök- és térdhajlat, nyak, comb belső felszíne

-         csecsemő: fej és arc.

Kezdetben bőrpír, nedvedzés, hólyagok jellemzik, későbbi szakaszban inkább a

Kezdetben bőrpír, nedvedzés, hólyagok jellemzik, későbbi szakaszban inkább a bőr megvastagodása, kiszáradása, berepedezése jellemző, gyakran viszketéssel kísérve. Az atopiás bőr érzékenyebb a felülfertőződésre, gyakori a bakteriális, gombás, vírusos bőrfertőzés.

 

 

Atopiás dermatitis csecsemőnél

 

Diagnózisa a klinikai kép alapján történik, vérvizsgálat, szövettani vizsgálat nem indokolt! 

Kezelése, gondozása hosszan tartó, nagy odafigyelést igényel, a beteg és a szülő részletes felvilágosítása szükséges a maximális együttműködése eléréséhez. Napi, rendszeres bőrápolás, olajos fürdők javasoltak tünetmentes állapotban is, célunk a bőr kiszáradásának megelőzése. Kezelésében higított corticosteroid tartalmú krémeket, calcineurin-gátlókat, súlyosabb esetekben gyógyszeres therápiát alkalmazunk. 

 

 


Impresszum Jogi nyilatkozat Kapcsolat
Elérhetőségeink
E-mail: info@doktorbor.hu
Telefon: +3670/597-8111